Historien om Rugkop

Jeg har i over 15 år bagt rugbrød flere gange om ugen. For at stresse af. For at mærke lidt overskud i hverdagen. Og for at give familien det grove og syrlige nordiske brød med i madpakkerne.

Da jeg startede med at bage, skulle jeg veje nogle af ingredienserne og måle andre. Men så fandt jeg ud af bare at bruge et kopmål til det hele. Jeg tog også mig selv i igen og igen at skulle finde opskriften frem for at huske mængde og rækkefølgen på ingredienserne. Derfor udviklede jeg den grafiske opskrift, som jeg fik trykt på min egen kop. Uden ord i det tilfælde, at udlændinge også skulle få lyst til at bage vores nationalbrød.

Mit ønske er at vise, at hjemmebagt rugbrød kan bages virkelig nemt og hurtigt. Og surdej er ikke en indviklet videnskab, men en samling gærceller og mælkebakterier der næsten er umulige at slå ihjel. Det er super nemt og velsmagende at bage sit eget rugbrød, og formålet med Rugkoppen er, at hjælpe så mange som muligt i gang med selv at bage brødet. Den grafiske opskrift er en god startsopskrift - og min fortrukne. Men alle rugbrødsbagere kan variere den, som de ønsker. Med øl, andre frø, valset rug, uden hvedemel eller mørk malt. Bare husk surdej og rugmel.

          

Jeg har også undgået at skulle bage rugbrødet over flere dage. Rugkoppens opskrift behøver kun at hæve i 6-10 timer, og jeg sætter brødet til at hæve inde i ovnen med det samme, fordi min ovn har tænd/sluk-timer og rugbrød er så robust, at det kan tåle både før- og eftervarmen. Så når jeg står kl 10 minutter i midnat og mangler rugbrød til morgenmadpakkerne, kan jeg lave dejen på 5 minutter og indstille ovnens timer til at bage brødet kl 5 om morgen. Så er rugbrødet færdigt, når jeg står op - og jeg skal blot skære nogle tykkere skiver, da brødet er varmt og fugtigt.

Giv din surdej som gave 

Jeg håber også, at Rugkoppen kan være en god gaveide, hvor vi rugbrødsbagere kan give vores venner noget af vores surdej i et flot design. På den måde giver man jo faktisk en sund livsstil og nye "skills" videre til andre. Det er en smuk ting i en tid, hvor alt ofte skal være nemmere og mere færdiglavet, før det kan sælge. Jeg tror, at mange finder tilfredsstillelse ved at kunne noget helt fra bunden. 

Vores bæredygtige keramik fabrik i Vietnam

Rugkoppen er håndlavet keramik fra en social bæredygtige fabrik i Vietnam, som den danske keramiker Anne Black har været med til at starte med hjælp fra Danida. Her er fokus på sunde og ordentlige arbejds- og ansættelsesforhold.

Vores økologiske mølleri Kragegaarden

Kornet og melet i webbutikken er dyrket, malet og pakket på det lille økologiske landbrug og mølleri Kragegården på Fyn. Læs mere om Kragegården her.

 

Har du ønsker eller ideer vi kan forfølge, må du meget gerne skrive til os. Henvendelse: lars@danishryeandmore.dk

Lars Torp   København   Oktober 2017

 

 

 

  

CVR 37885606