Driftstatus: Vi maler og leverer frisk mel som normalt - FRI FRAGT v. køb over 500kr

Surdejsboller med Rugkops surdej - opskrift

Når man bager rugbrød, har man jo surdej i køkkenet altid. Det kan udbyttes. F.eks. til ølandsboller eller surdejsboller. Tilfører man lidt af sin Rugkop surdej til de andre hvide bagværk, får man fantastiske smagsnuancer. Prøv disse langtidshævede surdejsboller med ølandshvede.

Opskrift:

  • Tag 3 spsk. rugbrødssurdej op i en røreskål.
  • Fyld 5 dl vand i røreskålen.
  • Rør en lille klump (5gr) gær ud i væsken.
  • Tilsæt 2,5 dl ølandshvedemel,
  • 1 spsk. fint salt
  • 1 liter hvedemel

Dejen skal nu røres i ca 10 min med høj hastighed på røremaskinen, indtil gluten i melet begynder at binde og dejen slipper røreskålens sider og samler sig om dejkrogen. Sker det ikke, har din dej været lidt for våd, og du skal tilsætte mere mel.

Glutentrådene kan også slås i stykker, hvis de røres alt for længe. Så bliver dejen meget flydende og bollerne flade.

Har du ingen røremaskine kan man også ælte med hånden. Gør det i 15 min men hold bare hvilepauser. Gluten binder også, når dejen hviler.  

Overdæk dejen 6-10 timer på køkkenbordet så hæver den til en luftig størrelse. Eller i køleskabet i længere tid.

Varm ovnen op på max. temperatur - f.eks. 290 C gerne med bagesten.

Den hævede dej hældes ud på et godt lag fuldkornsmel og siderne foldes ind over hinanden til et langt brød. Dej-spartler er gode, fordi pointen er ikke at slå luftboblerne ud af dejen, men stresse dejen mindst muligt.

Form boller eller flütes på en varm bageplade/bagsten og bag i 8-12 min i en ovn med damp. Har du ikke dampovn smider du 1/2 dl vand ind i en varm bradepande nederst i ovnen. Gentag evt. med 1/2 dl vand efter 2 min.

Bestil Ølandskassen med 1 kg ølandsmel og 4 kg hvedemel. Økologisk og friskmalet på Kragegaarden og leveret til døren.

Grydebrød kan du også lave af dejen. Forvarm ovnen og gryden (ikke låget) i lang tid. Læg dejen i og låget på og giv den 10 min med max. varme. Derefter 10 min uden lån med 230 grader. Tag brødet ud af gryden og bag det videre 10-15 min på rist på 230 grader til det er færdigbagt med en god mørk skorpe.  Bagetiden kan variere da ovne er forskellige. Det bedste er at bruge stegetermometer og sikre sig at kernetemperaturen er 99-100 grader. Så er krummen den bedste. Prøv dig frem.

Enjoy.