Surdejsboller med Rugkops surdej

Surdejsboller med Rugkops surdej - opskrift

Når man bager rugbrød, har man allerede en surdej i køkkenet. Det kan udbyttes. F.eks. til ølandsboller eller surdejsboller. Tilfører man lidt af sin Rugkop-surdej til de andre hvide bagværk, får man skønne smagsnuancer. Prøv disse langtidshævede surdejsboller med ølandshvede.

Opskrift:

  • Tag 3-4 spsk. rugbrødssurdej op i en røreskål.
  • Fyld 5 dl lunkent vand i røreskålen.
  • Rør en lille klump (5gr) gær ud i væsken.
  • Tilsæt 2,5 dl ølandshvedemel,
  • 1 spsk. fint salt
  • 1 liter hvedemel

Dejen skal nu røres i ca 10 min med høj hastighed på røremaskinen, indtil gluten i melet begynder at binde og dejen slipper røreskålens sider og samler sig om dejkrogen. Sker det ikke, er din dej lidt for våd, og du skal tilsætte mere mel.

Har du ingen røremaskine kan man også ælte med hånden. Gør det i 15 min men hold bare hvilepauser. Gluten binder også, når dejen hviler.

Overdæk dejen 6-10 timer på køkkenbordet så hæver den til en luftig størrelse. Eller i køleskabet i længere tid.

Varm ovnen op på max. temperatur - f.eks. 290 C gerne med bagesten.

Den hævede dej hældes ud på et godt lag mel og siderne foldes ind over hinanden til et langt brød. Dej-spartler er gode, for pointen er ikke at slå luftboblerne ud af dejen, men stresse dejen mindst muligt.

Form boller eller flütes på en brændvarm bageplade/bagsten og bag i 8-12 min i en ovn med damp. Har du ikke dampovn smider du 1/2 dl vand ind i en varm bradepande nederst i ovnen. Gentag evt. med 1/2 dl vand efter 2 min.

Bestil Ølandskassen med 1 kg ølandsmel og 4 kg hvedemel. Økologisk og friskmalet på Kragegaarden og leveret til døren.

Grydebrød kan du lave af samme dej: Forvarm ovnen og gryden (ikke låget) i lang tid. Læg dejen i og låget på og giv den 10 min med max. varme. Derefter 10 min uden lån med 230 grader. Tag brødet ud af gryden og bag det videre 10-15 min på rist på 230 grader til det er færdigbagt med en god mørk skorpe.  Bagetiden kan variere da ovne er forskellige. Det bedste er at måle brødets kernetemperatur med et stegetermometer. Når den er 99-100 grader er brødet færdigt. 

Enjoy.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.