Driftstatus: Vi maler og leverer frisk mel som normalt - FRI FRAGT v. køb over 500kr

Hjemmebagt rugbrød på 5 minutter - Rugkopopskriften

Nemmeste rugbrød med surdej

    Trin 1: Bland en surdej eller få den fra din bager, kollega eller en god ven. 
    Trin 2: Rør rugbrødsdejen sammen på 5 minutter af surdej, vand, rugmel, rugkerner, hvedemel salt, sirup og fx. hørfrø, græskar og solsikkekerner.
    Trin 3: Hæver i formen til næste dag. Bages færdig på 75 minutter 190 grader
    • Arbejdstid 5 minutter
    • Hævetid 1 dag
    • Bagetid 75 minutter

    Rugkops opskrift er den nemmeste rugbrødsopskrift for alle, der vil i gang med at bage rugbrød af surdej. Opskriften bruger surdejskoppen som målebæger. 1 kop = 5 dl.

    Ingredienser:

    • Surdej
    • Vand
    • Rugmel
    • Knækkede rugkerner
    • Hvedemel
    • Hørfrø
    • Solsikkekerner
    • Græskarkerner
    • Sirup, honning eller sukker
    • Salt

    Sådan gør du:

    1. I en røreskål blander du din surdej (opskrift nedenfor) med 1,5 kop vand, 1 kop rugmel, 1 kop knækkede rugkerner og 1 kop hvedemel. Røres i kort tid.
    2. Tag surdej fra til næste bagning: Bland 1/4 kop dej fra røreskålen med 1/4 kop vand. Det er din nye surdej, til næste gang du bager.
    3. I røreskålen tilsættes 1 spsk salt, 3 spsk sirup (eller honning/sukker) og 3-4 dl af blandede frø fra fx 1dl solsikke, 1dl græskar og 1dl hørfrø. Konsistensen skal være som havregrød.
    4. Fyld dejen i en smurt 3liters form eller to mindre forme. Gør overfladen rigelig våd. Lad den hæve tildækket i mindst 8 timer, til den har løftet sig 1-2 cm. Rugbrød kan hæve for kort, men ikke hæve for længe. Prøv helt op til 24 timer og smag, hvordan den gode syrlige smag bliver mere tydelig.
    5. Bag ved 190 grader i 75 min. Ideel kernetemperatur er 97 grader. Tag brødet ud af formen med det samme og lad det afkøle på en bagerist. 
    - - - Levering til din hoveddør - - -
     
     
    Opbevaring af Rugbrød:
    Det første døgn skal hjemmebagt rugbrød opbevares i et klæde, så den nybagte konsistent beholdes. Efter et døgn bør det komme i en lufttæt pose, så fugtigheden fordeler sig helt ud i skorpen. Hvis man synes, det bliver for hårdt efter en uge, kan en brødrister gøre det blødt og sprødt igen. Rugbrød bliver hurtigt tørt og hårdt, hvis det opbevares i køleskab.
     
    Opskrift på surdej:
    Surdejen skal kun laves en gang for alle. Hver gang du bager, tager du nemlig en portion dej til side, som er surdej til næste bagning.
     
    Sådan laver du din surdej første gang.
    1. Bland 1,5 dl vand med 0,5 dl hvedemel, 0,5 dl fuldkornshvedemel og 0,5 rugmel i rugkoppen eller en beholder med løst låg.
    2. Lad det stå i stuetemperatur i 4 dage. Rør i det dagligt. Den skal boble lidt og dufte surt. Går den ikke det, skal den stå nogle dage mere. Læs mere om surdej her.