Rugkop-opskriftens robuste brød kan uden problemer tilsættes større mængder hakkede urter af forskellige slags.
Julie A. Swane er forfatter til en række sankebøger om spiselige urter og planter, der kan findes vildt og blandes i brøddejen. Julie anbefaler alt fra gran, skvalderkål, hybenbær og hybenblomster, brændenælder, sødskærm / spansk kørvel eller mælkebøtter.
Opskriften nedenfor er med granskud.
Smag: Rugbrød med granskud får en meget lækker og fin aromatisk smag. Det dufter også dejligt. Den sødlige smag af gran får man så snart det kommer i munden, og senere fornemmer man en fin krydret eftersmag.
Mængde: Til en portion Rugkop-rugbrød bruges ca 3 dl finhakkede unge granskud.
Billedet viser unge granskud fra rødgran, men andre sorter kan også bruges. Dog ikke taks, der er giftigt.
Hvornår? De unge granskud plukkes i starten af maj måned. De er nemme at se, for de er tydeligt lysegrønne og bløde.
Opbevaring? De fryses ned med det samme og kan holde sig et år. På frost bevarer de smagen og blødheden, lige til de kommer i dejen.
Dejen: De 3 dl hakkede granskud tilsættes Rugkop-dejen, efter surdej til næste bagning er taget fra, så urterne ikke kommer i surdejen.
Bag Rugkop-rugbrødet som normalt og nyd smagen af nord.
Få mere inspirerende viden om sankemad i Julie A. Swanes mange bøger, der kan købes i Julies fantastiske blomsterbutik Din Planteven på Amagerbrogade 7 i København.