Rugkop-opskriftens robuste brød kan uden problemer tilsættes større mængder hakkede urter af forskellige slags.
Julie A. Swane er forfatter til en række sankebøger om spiselige urter og planter, der kan findes vildt og blandes i brøddejen. Julie anbefaler alt fra gran, skvalderkål, hybenbær og hybenblomster, brændenælder, sødskærm / spansk kørvel eller mælkebøtter.
Opskriften nedenfor er med brændenælder
Mængde: Til en portion Rugkop-rugbrød bruges ca. 3 dl hakkede brændenælder. Det skal være de spæde skud og topskud (ca 10 cm). Man kan godt hakke stænglen med. Blomsterne kan sagtens bruges også.
Hvornår? Kan plukkes hele året, men i foråret er alle planterne unge, og det er hurtigt at samle store mængder.
Opbevaring? Hvis de skal fryses, skal de blancheres i kogende vand i ca. 2 min. Så gøres enzymerne inaktive. Jeg plejer at fryse dem som små kugler (a la spinat).
Hvis man vil tørre dem, er det let, enten i ovn ved 50-60 grader, eller på et tyndt klæde på f.eks. et tørrestativ (et tørt, luftigt og mørkt sted)
Dejen: De 3 dl hakkede brændenælder tilsættes Rugkop-dejen, efter surdej til næste bagning er taget fra, så urterne ikke kommer i surdejen.
Bag Rugkop-rugbrødet som normalt og nyd smagen af nord.
Få mere inspirerende viden om sankemad i Julie A. Swanes mange bøger, der kan købes i Julies fantastiske blomsterbutik Din Planteven på Amagerbrogade 7 i København.