Nemme boller med spelt, havregrød og honning

Nemme boller med spelt, havregrød og honning

Ingredienser:

Fuldkornsspelt, stærkt hvidt mel, surdej eller gær, vand, salt, havregryn, honning, smør

Værktøj:

En skål og et viskestykke til at lægge over, mens dejen hæver

Tidsforbrug:

Dej blandes, foldes, høver og bages: 8 timer

Surdejsbrød kræver som regel et minimum af planlægning, og jeg oplever tit, at venner og bekendte bliver lidt lange i maskerne, når de spørger til mine fremgangsmåder. Jeg starter som regel med at sige noget i stil med ”Det ER altså ikke så omstændigt, som det lyder!” Men jeg tror, at mange står af på, at der er så forholdsvis mange etaper i surdejsbagningen. For hvad betyder det ”at friske op”, og hvor lang tid går der så før man kan ælte og siden bage?

Selv er jeg både ret mageligt og utålmodigt anlagt, og jeg tilstår med helt åben pande: jeg har aldrig startet en surdej op fra scratch. Jeg har til gengæld købt en et par gange og fået en af min veninde op til flere gange. Jeg har ingen følelser indblandet i den; den får mit brød til at hæve – PUNKTUM. Dermed ikke sagt, at jeg ikke synes, det er festligt og ret magisk at se den boble op og blive klar til at gå i forbindelse med mel, salt og vand og forvandle sig til vidunderligt brød.

Nå, men ærindet for dette blogindlæg var sådan set bare at sige: hvis du gerne vil have brød på rimelig kort tid, kan det sagtens lade sig gøre, selv om du ikke lige har fået frisket den sure dame op, som står og keder sig i køleskabet. Og hvis du ikke har sådan en, kan du også bruge en smule gær og stadig få lækre, saftige og sprøde stykker uden kedelig gærsmag, hvis bare du bruger lidt nok. Hvis du sætter dejen i gang om morgenen, har du lækre, lune boller til eftermiddagskaffen. Og sætter du dem i gang sent om aftenen, er de klar til at bage til morgenmaden.

God bagelyst!

 

Værktøj:

En skål og et viskestykke til at lægge over, mens dejen hæver

Ingredienser:

  • 100 g fuldkornsspelt
  • 400 g stærkt, hvidt mel, fx Type xx
  • 2-3 spsk uopfrisket surdej lige fra køl, alternativt et par gram gær (brug den økologiske, den er lavet på flere gærstammer end den konventionelle og giver en lidt bedre smag og struktur)
  • 350 g meget lunt vand
  • 12 g salt
  • Grød af 1 dl havregryn og 2 dl vand
  • 1 stor spsk honning
  • 1 stor spsk smør

 Fremgangsmåde:

  • Mel, vand og surdejsstarter røres sammen, til alt mel er gjort vådt. Sæt dejen til side, og lad den hvile i en halv til en hel time.
  • Imens koges grøden, som derefter tilsættes smør, honning og salt. Hæld evt. grøden over i en dyb tallerken til afkøling.
  • Klem grøden godt ind i dejen – det bliver til en værre rodebutik, men den skal nok samle sig senere hen.
  • Efter ca. ½ time skal dejen have en første ”vending”– se Michaels video nedenfor, hvor han viser fremgangsmåden. I løbet af de næste par timer skal den have samme behandling 3-4 gang: dejen, som er temmelig våd og slap, vil efterhånden blive glat og samlet. Man kan også bare ælte den igennem, men pga. speltmelet skal man være ret nænsom, og jeg får altid et meget bedre resultat ved at vende dejen nogle gange henover et par timer.
  • Lad dejen hæve på køkkenbordet i 4-5 timer fra sidste vending; den skal hæve til knap dobbelt størrelse. Et andet tegn på, at den er klar, er, at den blævrer og skvulper og føles som en lidt våd chokolademousse, når man løfter op i dens sider.
  • Varm ovnen op med en bageplade i til 250 grader uden varmluft. Er man den heldige ejer af en god bagesten eller et bagestål, vil man sikkert få et endnu bedre resultat end mit – men en almindelig bageplade kan sagtens fungere.
  • For at lave de færdige boller kan du enten skrabe hele dejen ud på bordet og hakke den ud i stykker, eller du kan dyppe hænderne i vand og knibe stykker af dejen direkte fra skålen og sætte dem over på pladen – selv benytter jeg sidstnævnte metode (man kan i øvrigt gøre det samme med et par skeer dyppet i vand). Undlad at begynde at forme bollerne, så mister de pusten og bliver flade.
  • Sæt pladen ind midt i ovnen, kast en lille kop vand ind i bunden for at skabe damp, og skru ned til 220 grader. Lad bollerne bage, til de er mørkt gyldne, det tager ca. 20 minutter, men hold øje: hver ovn har sin egen charme og sjæl. Pga. grøden er det vigtigt, at de er godt gennembagte, ellers bliver det en klæg omgang.
  • Gentag med endnu en pladefuld.
  • Lad bollerne køle lidt af, og NYD.

Dejen foldes og strækkes (Uddrag fra Rugkops online bagekursus)

Alle kan lære at bage lyse surdejsbrød. Køb vores Onlinekursus og få mel og udstyr sendt til døren.  

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.