Sådan starter du en Rugbrødssurdej
For at kunne bage rugbrød skal du have en surdej i huset. Den kan du sikkert få fra kolleger, familie, en flink bager (Meyers Bagerier giver den gratis, hvis du medbringer en kop) eller du kan lave den selv på 4-6 dage af mel og vand.
Denne surdej skal kun laves en gang for alle, for hver gang du bager et rugbrød tager du en ny surdej fra til næste gang.
Opskrift på Rugbrødssurdej
- 1,5 dl vand
- 0,5 dl rugmel
- 0,5 dl hvedemel
- 0,5 dk fuldkornsmel (hvad du lige har)
Melet skal helst være økologisk, da sprøjtegiftrester kan hæmme de naturlige gærbakterier i at formere sig, og det er lige præcis de vilde gær-typer vi ønsker mange af i en god surdej.
Rør ingredienserne sammen og stil med eller uden låg på køkkenbordet i 4-6 dage, hvor du rører i den dagligt. Siderne tørrer ud. Overfladen kan også danne skind. Men efter 4 dage begynder blandingen at dufte syrligt. Lidt som øl eller yoghurt. Så er du klar til at bage dit første rugbrød. Måske kan du også se at den laver nogle luftbobler.
Formentlig skal dine første brød hæve ekstra lang tid, før at surdejen bliver rigtig aktiv. Du kan også "dope" din surdej ved at røre 1 spsk mel og 1 spsk vand i den 1 døgn før du bager.
Se video af en surdej der bliver lavet over 6 dage - speedet op til 1 minut.
Link