Rugbrød med gransirup

Rugbrød med gransirup

Rugkop-opskriftens robuste brød kan uden problemer tilsættes større mængder hakkede urter af forskellige slags.

Julie A. Swane er forfatter til en række sankebøger om spiselige urter og planter, der kan findes vildt og blandes i brøddejen. Julie anbefaler alt fra gran, skvalderkål, hybenbær og hybenblomster, brændenælder, sødskærm / spansk kørvel eller mælkebøtter.

Opskriften nedenfor er med gransirup.

 

For at give Rugkop-rugbrødet en smag af gran, kan opskriftens 3 låg honning/sirup skiftes ud med gransirup, som Julie giver følgende opskrift på:

  • 6 dl friske granskud
  • 4 dl vand
  • 4 dl sukker

Skyl skuddene grundigt. Kom dem i en gryde sammen med vandet. Lad skuddene koge ved middel varme i 15 minutter. Sluk og lade det trække natten over. 

Si nålene fra (de kan evt. hakkes og bruges i en omgang rugbrødsdej) og tilsæt sukkeret. Lade det simre ved svag varme, indtil det er tyknet til sirup. Når det har den ønskede konsistens, hældes det på rene skoldede flasker. Luk flaskerne, lad det køle af og opbevar et mørkt og køligt sted.

Hvornår? Unge granskud plukkes i starten af maj måned. De er nemme at se, for de er tydeligt lysegrønne og bløde. Ældre men stadig grønne nåleskud kan også anvendes. Derfor kan gransirup laves året rundt.

Opbevaring? De opbevares resten af året på frost, så de bevarer smagen og blødheden, lige til de kommer i dejen.

Bag Rugkop-rugbrødet som normalt og nyd smagen af gran.

Få mere inspirerende viden om sankemad i Julie A. Swanes mange bøger, der kan købes i Julies fantastiske blomsterbutik Din Planteven på Amagerbrogade 7 i København.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.