FRI FRAGT ved nyt abonnement eller køb over 600kr

Surdejsboller med Rugkops surdej - opskrift

Når man bager rugbrød, har man jo surdej i køkkenet altid. Det kan udbyttes. F.eks. til ølandsboller eller surdejsboller. Tilfører man lidt af sin Rugkop surdej til en andre hvide bagværk, får man fantastiske smagsnuancer. Prøv disse langtidshævede surdejsboller med ølandshvede.

Opskrift:

  • Tag 3 spsk. rugbrødssurdej op i en røreskål.
  • Fyld 5dl koldt vand i røreskålen.
  • Rør en lille klump (max 5gr) gær ud i væsken.
  • Tilsæt 2,5 dl fuldkorn ølandshvedemel,
  • 1 spsk. fint salt
  • 1 liter hvedemel

Dejen skal nu røres i ca 10 min i høj hastighed på røremaskinen, indtil gluten i melet begynder at binde og dejen slipper røreskålens sider og samler sig om dejkrogen. Sker det ikke har din dej været lidt for våd og du skal tilsætte mere mel.

Glutentrådene kan også slås i stykker, hvis de røres for meget. Så bliver dejen meget flydende og bollerne flade.

Har du ingen røremaskine kan man også ælte med hånden. Gør det i 15 min men hold bare hvilepauser. Gluten binder også, når dejen hviler.  

Overdæk dejen 6-10 timer på køkkenbordet så hæver den til en luftig størrelse.

Varm ovnen op på max. temperatur - f.eks. 290 C gerne med bagesten.

Den hævede dej hældes ud på et godt lag fuldkornsmel og siderne foldes ind over hinanden til et langt brød. Dejspartler er gode, fordi pointen er ikke at slå luftboblerne ud af dejen, men røre den mindst muligt.

Form boller eller flütes på en varm bageplade/bagsten og bag i 8-12 min i en ovn med damp. Har du ikke dampovn smider du 1/2 dl vand ind i en varm bradepande nederst i ovnen. Gentag evt. med 1/2 dl vand efter 2 min.

Enjoy.

Indsend en kommentar